Jednym z kluczowych składników w pielęgnacji włosów są proteiny. Możemy je spotkać w wielu rodzajach kosmetyków – od szamponów po odżywki i maski. Proteiny to inaczej białka, których zadaniem jest uzupełniać ubytki we włosie i uelastyczniać je. Niektóre rodzaje protein delikatnie podnoszą również włosy u nasady.
Można wyróżnić wiele rodzajów protein. Najpowszechniejszy podział, z jakim możemy mieć do czynienia to proteiny roślinne i zwierzęce. Do protein roślinnych zaliczamy proteiny pozyskiwane z wszelkich roślin – owsa, ryżu, a nawet zielonego groszku. Proteiny pochodzenia zwierzęcego to najczęściej keratyna, jedwab, kolagen, i elastyna.
Roślinne odpowiedniki protein mogą działać w różny sposób. Na długości wygładzają i otulają, a przy nasady dodają objętości. Lubią się z nimi szczególnie włosy zniszczone i wysokoporowate. Proteiny zwierzęce mają silne działanie, ale łatwo z nimi przesadzić. Hydrolizowane proteiny to biała roślinne lub zwierzęce rozbite na mniejsze cząsteczki, które łatwiej wnikają w strukturę włosa.
Ciekawy blog: http://tiny.cc/ksometyczka-swidnik
Wszystkie rodzaje protein można ze sobą łączyć. Jeśli poznamy potrzeby swoich włosów, z łatwością odnajdziemy idealny dla siebie rodzaj protein, a nasza pielęgnacja włosów wejdzie na wyższy poziom.